Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΑΡΑΔ.ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΙΩΝ & ΦΙΛΩΝ –ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΟΙ ΦΑΙΑΚΕΣ




ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ   ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ   ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΩΝ

Οι Κερκυραίοι της Βόρειας Ελλάδας ,έχοντες και την συμπαράσταση των φίλων του νησιού, κρατούν άσβεστη την παράδοση μας. Οι Φαίακες ( Έτσι ονόμαζε τους κατοίκους του νησιού ο Όμηρος ) με πληθωρική δραστηριότητα ,με χορωδία, χορευτικό ,ορχήστρα ,όλα με πρότυπη επιμέλεια ,ζωντανεύουν την πολιτιστική μας κληρονομιά, Προβάλλουν στη Βόρεια Ελλάδα ,αλλά και σε άλλες περιοχές της πατρίδας μας ,τα ήθη και τα έθιμα ,την μουσική ,τα τραγούδια και τους χορούς του νησιού των Φαιάκων και γενικότερα των Ιόνιων νησιών .

Έτσι μεταφέρεται ,με ομορφιά ,με κέφι και δύναμη ,ο πλούσιος λαογραφικός μας θησαυρός, από το μοναδικό στο είδος του ,εκτός Κέρκυρας ,ολοκληρωμένο Μουσικο – Χορευτικό Παραδοσιακό Συγκρότημα του Συλλόγου.

Α) ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ

Αποτελείται από άνδρες και γυναίκες με ιδιαίτερες στολές.

« Τα Κερκυραϊκά Δημοτικά – Παραδοσιακά τραγούδια, επηρεασμένα από την ιδιαίτερη τοπική μουσική παράδοση .έχουν μία ξεχωριστή φυσιογνωμία και μία δική τους οντότητα ,είναι γλυκά ,μελωδικά και προπάντων πολυφωνικά ». Υπεύθυνος Γιάννης Καλαϊτζόγλου

Β) ΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Αποτελείται από άνδρες και γυναίκες ,με την πανέμορφη και εντυπωσιακή νυφιάτικη

Κερκυραϊκή φορεσιά

« Χαρακτηριστικά στοιχεία των χορών ,που τους κάνουν να είναι εντυπωσιακοί και τους προσθέτουν ομορφιά και χάρη, είναι τα βήματα και οι κινήσεις γενικά ,η αρχοντιά, καθώς και τα μελωδικά τραγούδια και η μουσική που τους συνοδεύουν.

Μερικοί από τους χορούς είναι σπάνιοι και η παρουσίασή τους είναι αποτέλεσμα ερευνών του Συλλόγου

Γ) ΟΡΧΗΣΤΡΑ

Όργανα της κερκυραϊκής μουσικής παράδοσης είναι : Η κιθάρα , το βιολί,

το μαντολίνο, αργότερα προστέθηκε και το ακορντεόν.

Το σύνολο των ατόμων που απαρτίζουν τα πιο πάνω συγκροτήματα είναι τριάντα πέντε περίπου

Τα τμήματα παίρνουν μέρος σε όλες τις εκδηλώσεις του Συλλόγου και συμμετέχουν σε εκδηλώσεις άλλων φορέων, ύστερα από σχετική πρόσκληση.

Με την φροντίδα και μέριμνα του Συλλόγου , πολύτιμα στοιχεία της πλούσιας λαογραφίας του νησιού ,έχουν καταγραφεί και καταχωρηθεί στην Ακαδημία Αθηνών.

Η οποία έχει τιμήσει τον Σύλλογο για το σημαντικό του έργο.

Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α ( Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται )

1) Οι Κερκυραϊκοί και Επτανησιακοί χοροί ,με την συνοδεία της παραδοσιακής

χορωδίας και της ορχήστρας.

2) Κερκυραϊκά και επτανησιακά δημοτικά τραγούδια , καντάδες , αρέκιες, ντουέτα , μονωδίες κλπ. Στις γιορτές των Χριστουγέννων ψάλλουν τα τετραφωνικά κερκυραϊκά κάλαντα.

3) Περατζάδες και βαρκαρόλες στις οποίες παίρνουν μέρος όλα τα παραπάνω

τμήματα ,ανάλογα με την περίπτωση και το χρώμα της γιορτής .

Ο σύλλογος συνεργάζεται και με τις είκοσι μπάντες φιλαρμονικές της Κέρκυρας, καθώς και με τις χορωδίες του νησιού, μερικές από τις οποίες παρουσιάζουν εκτός από τραγούδια και τετραφωνική εκκλησιαστική λειτουργία.-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.