Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2009

Α Ρ Χ I Κ Η ( ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΥΛ/ΓΟΥ)




ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΙΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ «Οι Φαίακες »
« Οι Φαίακες »
Μερκουρίου 10 (Ντεπό-Περιοχή Νομαρχίας)
Τ.K. 546 55 Θεσσαλονίκη
Τηλ.& Φαξ: 2310 423812
Κιν.:6945 274679
E.MAIL:  feakes2000@gmail.com
http:/feakes-thessaloniki.blogspot.com


Είναι Σύλλογος Πολιτιστικός και Μορφωτικός.
Έχει έδρα την πόλη της Θεσσαλονίκης και από της ιδρύσεώς του, έχει να επιδείξει μία λαμπρή πορεία στον τομέα ανάπτυξης του πολιτισμού και των παραδόσεών μας
Καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια, με πολύ θετικά αποτελέσματα, για την διάδοση και διατήρηση του πλούσιου λαογραφικού μας θησαυρού.
Tακτικά μέλη του συλλόγου εγγράφονται οι καταγόμενοι από την Κέρκυρα αλλά και οι φίλοι του νησιού.
Με την Παραδοσιακή Χορωδία, την Χορευτική Ομάδα και την Ορχήστρα του περιοδεύει και πρεσβεύει το νησί σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας μας.

Έχουν αρχίσει τα μαθήματα μουσικών οργάνων -φιλαρμονικής.
Ο Σύλλογος συνεργάζεται στενά και έχει τιμηθεί για το έργο που προσφέρει στον πολιτισμό και τη λαογραφία μας, από το Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφία της Ακαδημίας Αθηνών και από πολλούς κοινωνικούς και πολιτιστικούς φορείς.
Έχει βραβεύσει ακόμα, Κερκυραίους που διαπρέπουν και προσφέρουν στο Ελληνικό και διεθνές μουσικό πεντάγραμμο, όπως την ερμηνεύτρια Κλειώ Δενάρδου και τον Μουσικοσυνθέτη μας Γεράσιμο Λαβράνο.
Επίσης έχει τιμήσει προσωπικότητες και φορείς για το Επιστημονικό, Κοινωνικό και Φιλανθρωπικό τους έργο.
Έχει πραγματοποιήσει εκδηλώσεις αφιερωμένες σε Κερκυραϊκές προσωπικότητες όπως : Στον Μουσουργό και συνθέτη του Εθνικού μας ύμνου Νικόλαο Χαλικιόπουλο -Μάντζαρο. Στον Μουσουργό μας και συνθέτη του Ύμνου των Ολυμπιακών Αγώνων Σπύρο Σαμάρα. Στον Πρώτο Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια Επίσης έχει τιμήσει προσωπικότητες και φορείς για το Επιστημονικό , Κοινωνικό, Καλλιτεχνικό και Φιλανθρωπικό τους έργο.
Προσφέρει την βοήθεια του προς τους Φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης σε εργασίες τους που έχουν σχέση με την Κέρκυρα.

Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του πραγματοποιεί τρεις πολυήμερες εκδρομές κάθε χρόνο και διάφορες συνεστιάσεις με Κερκυραϊκό χρώμα για την ψυχαγωγία των μελών και φίλων του συλλόγου καθώς συμμετέχει σε πολλές εκδηλώσεις και συνεστιάσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Υπεύθυνος Παραδοσιακής Χορωδίας Γιάννης Καλαϊτζόγλο.
Υπεύθυνος ορχήστρας Κων. Λαϊνίδης.

Πρόεδρος του Συλλόγου είναι η Βαρβάρα Μαυρίδη.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ   ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ


1] Ίδρυση Μουσικοχορευτικού Συγκροτήματος [Χορωδία – Ορχήστρα-Χορευτικό] και έχουν αρχίσει τα μαθήματα μουσικών οργάνων -φιλαρμονικής.
2] Πραγματοποίηση καθιερωμένων ετήσιων Θρησκευτικών & Εθνικών εορτών.
[ Αγίου Σπυρίδωνος –Ενώσεως κλπ. ]
3] Ετήσιες Χοροεσπερίδες – Συνεστιάσεις – Αντάμωμα παρέας.
4] Εκδηλώσεις Πολιτιστικού & Κοινωνικού και Λαογραφικού περιεχομένου.
5] Εκδρομές : Πολυήμερες [ Κέρκυρα πέντε φορές] -Ναύπλιο(δύο φορές)- Εύβοια
Ζαγοροχώρια- Λ.Πλαστήρα- Ολυμπία- Καλάβρυτα- Αλεξανδρούπολη- Σπάρτη
Κεφαλονιά –Ζάκυνθος- Καστοριά –Αθήνα – Ραψάνη – Ύδρα – Σπέτσες –Αίγινα-
Πάτρα.- Λευκάδα- Πάργα – Πρέβεζα κλπ.6] Συναυλίες Μουσικο-χορευτικού Σε θεατρικές αίθουσες : Τελετών Πανεπιστημίου Θεσ /νίκης – Βαφοπουλείου Δ. Θεσ/νίκης - Παπαφείου
Ζακύνθου - Δήμου Καλαμαριάς (Αφιέρωμα στον Μ ά ν τ ζ α ρ ο-Aιέρωμα στον Σαμάρα) Και ακόμα
Σε υπαίθριες συναυλίες - Σε εκδηλώσεις διαφόρων Δήμων και Κοινωνικών
φορέων –Εκδηλώσεις Δ . Ε. Θ. Φιλοξένια -. Λαογραφικές Περατζάδες .Και σε
όλες τις εκδηλώσεις του Συλλόγου
7] Συμμετοχή σε ημερίδες αποδήμων [Κέρκυρα].
8] Οργανώσεις παρουσίασης βιβλίου πολιτιστικού & κλπ. λαογραφικού περιεχομένου .
9] Οργάνωση και εξοπλισμός νέων γραφείων .
10] Αγορά Κερκυραϊκών παραδοσιακών στολών .
11] Εκδηλώσεις βράβευσης « Τιμής ένεκεν » .
12] Προώθηση και προβολή των Κερκυραϊκών ηθών και εθίμων ,της πλούσιας
λαογραφίας και ιστορίας του νησιού σε ολόκληρη τη Β.Ελλάδα .
13] Παροχή διευκολύνσεων ,για την προώθηση του Κερκυραϊκού τουρισμού
14] Στενή Συνεργασία με όλους τους πολιτιστικούς και κοινωνικούς φορείς . .
15] Συμπαράσταση σε καλλιτεχνικά κλπ σχήματα ,που έρχονται για εμφανίσεις από
την Κέρκυρα στη Β. Ελλάδα .[ Φιλαρμονικές –Χορωδίες –Ρεσιτάλ κλπ .]
16] Πληροφορίες και εξυπηρετήσεις γενικά, σε άτομα που έρχονται από την
Κέρκυρα στη Β. Ελλάδα και αντιθέτως. [Φοιτητές –Στρατεύσιμοι –
Επαγγελματίες-Επισκέπτες κλπ .
17] Συμμετοχή σε εκδήλωση παρουσίασης Κερκυραϊκών φαγητών ,στη Θεσ/νικη.
18] Ενέργειες για την καταγραφή όλων των Κερκυραίων που ζουν και εργάζονται
στη Βόρ. Ελλάδα καθώς και των φοιτητών , με σκοπό την σύσφιγξη των σχέσεων
με τον Σύλλογο την παροχή βοήθειας και την πραγματοποίηση εκδηλώσεων
19] Ακαδημία Αθηνών «Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας» Συνεργασία
για την καταγραφή όλων των στοιχείων του Συλλόγου μας και των λαογραφικών
μας δραστηριοτήτων , στο Λαογραφικό Αρχείο της Ακαδημίας. Και την
μεταφορά των στο διαδίκτυο .
Ήδη έχουμε στείλει τα τραγούδια μας :
A) Σε μορφή C. D. από το Συγρότημα Παραδ. Τραγουδιών του Συλλόγου μας
. Και με τίτλο « Τα τραγούδια μας» και
Β) Σε βιβλίο με τίτλο « Κέρκυρα Μούσα Καλλίφωνος» 195 Κερκ. Τραγούδια.
Γ) Σε videos με εκδηλώσεις μας λαογρφικού περιεχομένου.
Η αποδοχή ήταν πολύ θετική και μας έχει ζητηθεί να στείλουμε και άλλο λαογραφικό υλικό για τον ίδιο σκοπό. Θα ανταποκριθούμε με χορούς και διάφορα άλλα στοιχεί σε μορφή VIDEO – DVD.


       
                                 ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ  ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ                                                           

Με την παρούσα  παρουσιάζουμε μερικές από τις σημαντικότερες  δραστηριότητές μας  που έχουν σαν στόχο: α)  Την διάδοση, την διατήρηση και την προβολή του πολιτισμού και των παραδόσεών της  Κέρκυρας και των άλλων νησιών του Ιονίου. β) Την ανοδική πορεία και την πρόοδο του συλλόγου μας.  γ) Την προώθηση του Κερκυραϊκού- Επτανησιακού τουρισμού .                                                                                                                                                         
(Σε όλες σχεδόν τις αναφερόμενες εκδηλώσεις παίρνει μέρος η παραδοσιακή μας χορωδία, η χορευτική μας ομάδα και η ορχήστρα μας) :
 ΜΑΝΤΖΑΡΟΣ Ν. Μουσική παράσταση αφιερωμένη στον κερκυραίο μουσουργό και συνθέτη του Εθνικού μας Ύμνου, Νικόλαο  Χαλικιόπουλο -  Μάντζαρο (Συμμετοχή  χορωδίας από την Κέρκυρα) και φιλαρμονικής.
ΣΑΜΑΡΑΣ Σ. Μουσική παράσταση αφιερωμένη στον διεθνούς κύρους και φήμης κερκυραίο μουσουργό και συνθέτη του Ύμνου των Ολυμπιακών Αγώνων,  Σπύρο  Φ.  Σαμάρα. (Συμμετοχή της Φιλαρμονικής Κορακιάνας –Κέρκυρας). 
ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΛΕΤΩΝ  ΑΡΙΣΤΟΤΕΛ. ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΘΕΣ/ΚΗΣ 1η παράσταση  Μουσικο-χορευτική παράσταση « Χορεύοντας στα κύματα »  2η παράσταση   «Κερκυραϊκοί- Επτανησιακοί χοροί» .
Ι.Α. ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ  Εκδηλώσεις προς τιμή του πρώτου Κυβερνήτη της  ελεύθερης Ελλάδας , Ιωάννου  Α. Καποδίστρια , στην Αίγινα ,στο Ναύπλιο και στην Κέρκυρα.(Για την συμπλήρωση 180 χρόνων από την ορκωμοσία της Α΄ Κυβέρνησης)
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΩΝ Συνδιοργανωση με το  Υπουργείο Πολιτισμού-Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας-Υπουργείο Παιδείας-Σύνδεσμος Φιλαρμονικών Ελλάδος.
ΟΜΙΛΙΕΣ  με θέμα: 1) Η Κερκυραϊκή μουσική παράδοση και 2) Κερκυραϊκοί παραδοσιακοί χοροί.
ΕΚΔΟΣΕΙΣ .Έκδοση και κυκλοφορία βιβλίου  και  C. D.  με τα Κερκυραϊκά- Επτανησιακά  παραδοσιακά τραγούδια  (2000  αντίτυπα ).Τα οποία διατίθενται από τον σύλλογό μας.
ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ Άρχισαν τα μαθήματα πνευστών και κρουστών μουσικών οργάνων(Φιλαρμονική)
ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ . Στον συμπατριώτη μας λογοτέχνη και κορυφαίο συγγραφέα Γιώργο Κάρτερ για το πολυποίκιλο ταλέντο του και την μεγάλη του προσφορά  στην πνευματική ζωή του τόπου μας . Στους συμπατριώτες μας Κλειώ Δενάρδου  και Γεράσιμο Λαβράνο. για την μεγάλη τους προσφορά στη μουσική και το τραγούδι. Επίσης βράβευση της Φιλαρμονικής Κορακιάνας και του Ολυμπιονίκη μας Α. Κατσαρού.
ΒΡΑΒΕΥΣΗ - Στην συμπατριώτισσα μας  Dr. Eυτυχία  Νανάκου- Πορφύρη για το μεγάλο κοινωνικό, επιστημονικό και φιλανθρωπικό της έργο. 
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΡΟΒΑΤΑΣ . Παράσταση στην κωμόπολη των Σερρών  Προβατάς, που πήρε το όνομά της από τον ήρωα, κερκυραίο αξιωματικό, Ιωάννη Δ. Προβατά .
ΦΥΛΑΚΙΟ ΝΙΚΗΣ . Εκδηλώσεις στο ακριτικό μας φυλάκιο «Νίκης» Φλώρινας μαζί με τους ακρίτες μας –φαντάρους.
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣ/ΚΗΣ. Συμμετοχή μας στο φεστιβάλ παράδοσης των φοιτητών του  Α.Π.Θ.
ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ. Επίσκεψη και ξενάγηση 55 μελών του συλλόγου μας στην αίθουσα συνεδριάσεων του Ελληνικού Κοινοβουλίου.
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Προώθηση του Κερκυραϊκού τουρισμού με διανομή εντύπου και ηλεκτρονικού διαφημιστικού υλικού, συνεντεύξεις σε όλα τα  ΜΜΕ Πήραμε μέρος σε τηλεοπτικές εκπομπές με κερκυραϊκό πρόγραμμα και δώσαμε συνεντεύξεις σε ραδιόφωνα και τηλεοράσεις ,σε περιοδικά και διάφορα ΜΜΕ. Οργανώσαμε περίπτερα σε εκθέσεις  κλπ. Και ακόμα τα γραφεία του Συλλόγου συνεχίζουν να αποτελούν μόνιμα πηγή πληροφόρησης και εξυπηρέτησης προς όλους τους  Βορειοελλαδίτες που ζητούν την βοήθεια του συλλόγου.  
ΠΡΟΒΟΛΗ  Κερκυραϊκών παραδοσιακών προϊόντων και επιχειρήσεων.
ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ . Συγχαρητήριος έπαινος για την μεγάλη μας προσφορά στην διάδοση της λαογραφίας και του λαϊκού μας πολιτισμού γενικότερα και για την συνεργασία μας με το Κέντρο Έρευνας της  Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας, για την καταγραφή και καταχώρηση των παραδοσιακών μας χορών και τραγουδιών και άλλων εθίμων του τόπου μας.
ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΣΑ ΝΕΟΛΑΙΑ . Συνεργασία με την σπουδάζουσα νεολαία σε διάφορους τομείς : ( 41ο Γυμνάσιο Αθηνών -. Μαθητιάδα Πρώτης Σερρών .- Φοιτητές  Α. Π . Θ -. Κερκυραίοι φοιτητές κλπ. )
ΑΓΙΟΣ  ΣΠΥΡΙΔΩΝ . Συμμετοχή των παραδοσιακών μας τμημάτων στην υποδοχή του Ιερού Λειψάνου (Δεξιάς Χειρός)  του Αγίου Σπυρίδωνος για προσκύνημα. 1) Στο Ι.Ν του Αγίου Σπυρίδωνος Πειραιώς.  2) Στον νεοαναγειρόμενο Ι. Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος στο Δ. Σταυρούπολης (Νικόπολη ). 3) Στον Άγιο Σπυρίδωνα Τριανδρίας (Ενεργός συμμετοχή στην πρόσκληση του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Σπυρίδωνος και της φιλαρμονικής Μάντζαρος.)
ΠΑΠΑΦΕΙ0 . Συμμετοχή στις εκδηλώσει τιμής στον μεγάλο ευεργέτη Ιωάννη Παπάφη (Συμμετοχή του χορευτικού μας και της φιλαρμονικής Μάντζαρος.                                                                                                                          
ΚΕΡΚΥΡΑ .Μουσική παράσταση στο Αχίλλειο(Κήπος των μουσών)- Συμμετοχή στη παρέλαση 21η Μαΐου κάθε χρόνο- Χοροί στο Λιστόν- Παράσταση στον Δ. Κερκυραίων.-Περατζάδες  κλπ.
ΕΚΘΕΣΕΙΣ .Συμμετοχή στις πολιτιστικές εκδηλώσεις στο πλαίσιο  1) ΔΙΕΘ.ΕΚΘΕΣΗΣ «ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ» που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στη ΔΕΘ (Περίπτερο Περιφέρεια Ιονίων Νήσων).- 2)  ΔΙΕΘ.ΕΚΘΕΣΗ ΤΡΟΦΊΜΩΝ(ΔΕΤΡΟΠ).Κερκυραϊκή Κουζίνα με την Λέσχη Αρχιμαγείρων Κέρκυρας. 3) Μεγάλη Εμπορική Έκθεση -Λειτουργία περιπτέρου του Επιμελητηρίου Κέρκυρας- 4) Περίπτερο στον Δ. Ευόσμου- 5) Περίπτερο στην Νέα Παραλία Θεσ/κης το οποίο παραχώρησε το Κέντρο Πολιτισμού Ν. Θεσ/νίκης.   
ΑΠΟΔΗΜΟΙ. Κοντά στους  απόδημους συμπατριώτες και τα προβλήματά τους.
ΔΙΑΦΟΡΑ . Εκδηλώσεις σε όλους σχεδόν τους Δήμους της Θεσ/κης και σε άλλες περιοχές της χώρας μας . Ενδεικτικά : Ζάκυνθος-Σέρρες- Χαλκιδική – Πειραιάς-Λάρισα-Ελευσίνα-Αλεξανδρούπολη-Κιλκίς-Καστοριά-Αίγινα –Ναύπλιο-   κλπ.   Ενεργός συμμετοχή στον εορτασμό του Αγίου Σπυρίδωνος (με φιλαρμονική από την Κέρκυρα) και της Ενώσεως της Επτανήσου.-. - Βραβεύσεις λόγω  αξιοσύνης. - Συνεστιάσεις διάφορες-  Ημερίδες.- Ετήσια χοροεσπερίδα.
ΕΚΔΡΟΜΕΣ  Πολυήμερες ψυχαγωγικές και επιμορφωτικές εκδρομές.(3 κάθε χρόνο). Και μία εκδρομή κάθε χρόνο στη Κέρκυρα,  την 21η Μαΐου, για την εορτή της Ενώσεως.

.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.