Τετάρτη, 15 Δεκεμβρίου 2010

ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ -ΜΕΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣ.

                            ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 12/12/2010- ΣΤΗ ΣΚΑΛΙΝΑΔΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΑΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΙΩΝ & ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ

ΚΕΡΚΥΡΑΣ - ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ
« Οι Φαίακες
Μερκουρίου 10 Ντεπό-Θεσσαλονίκη Τ.Κ.: 546 55
Τηλ./Φαξ: 2310-423812 – κιν.: 6945274679
e-mail: feakes2000@gmail.com
http:/feakes-thessaloniki.blogspot.com

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟ
(Προς τους συντάκτες θρησκευτικών και πολιτιστικών θεμάτων).
ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΑΙΑΚΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΕΠΙΣΗΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΜΕΓΑΛΟΠΡΕΠΕΙΑ ΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΙΣ ΕΟΡΤΑΣΑΝ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΚΑΙ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ ΕΠΙΣΚΟΠΟ ΤΡΙΜΥΘΟΥΝΤΟΣ, ΜΕ ΤΗΝ ΛΑΜΠΡΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗ Ν ΤΡΙΑΝΔΡΙΑ, ΤΗΣ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗΣ ΚΟΡΑΚΙΑΝΑΣ- ΚΕΡΚΥΡΑΣ «ΣΠΥΡΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ»
Με επίκεντρο τον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος και υπό την αιγίδα, του Ι. Ναού, του Δ. Τριανδρίας και του Συλλόγου Κερκυραίων «Οι Φαίακες», πραγματοποιήθηκαν και φέτος ,από 10 έως 12 Δεκεμβρίου 2010, οι τριήμερες, θρησκευτικές, πολιτιστικές και εορταστικές εκδηλώσεις στην Θεσσαλονίκη προς τιμήν του Αγίου, με την επωνυμία «Σπυριδώνεια 2010» .
Τις εκδηλώσεις λάμπρυνε με την συμμετοχή της, η Κερκυραϊκή φιλαρμονική Κορακιάνας
« Σπύρος Σαμάρας» με 80 μουσικούς, η οποία προσκλήθηκε ειδικά από την Κέρκυρα.

Την ευθύνη των εκδηλώσεων είχε ο Προϊστάμενος του Ναού και επίτιμο μέλος του Κερκυραϊκού Συλλόγου «Οι Φαίακες» Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Αντώνιος Πακαλίδης ,ο οποίος χαίρει εκτιμήσεως στο νησί του Αγίου για την μεγάλη του αγάπη και το αμείωτο ενδιαφέρον του προς την Κέρκυρα και τους κατοίκους της. Κοντά του η κερκυραϊκή παροικία της Θεσσαλονίκης η οποία τίμησε τον Άγιο και έδωσε το μεγάλο παρόν , σε όλες τις τριήμερες εκδηλώσεις
Την Παρασκευή 10/12 το βράδυ άρχισαν οι εκδηλώσεις , όπου έγινε η επίσημη υποδοχή της φιλαρμονικής με κωδωνοκρουσίες από τις καμπάνες των δύο πανύψηλων καμπαναριών του Ναού και την παρουσία των επισήμων Αρχών και πλήθος κόσμου. Η φιλαρμονική σε πλήρη παράταξη με την επίσημη στολή, το λάβαρο και τη σημαία συνοδευόμενη από τον πρόεδρο Σπύρο Σαββανή , μέλη του Δ. Σ. και με μεγαλειώδη παρέλαση έφθασε εμπρός από τον Ι Ναό του Αγίου. Στη συνέχεια έγινε η φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου δένδρου στο πάρκο Ηρώων με Χριστουγεννιάτικους ύμνους από την φιλαρμονική.
Το Σάββατο11/12 , παραμονή της εορτής πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας και της Ιεράς Εμβάδος του Αγίου, με την συμμετοχή της φιλαρμονικής, προσκόπων ,μαθητών και δεξιά και αριστερά της εικόνας συνόδευαν κυρίες του κερκυραϊκού συλλόγου με τις παραδοσιακές φορεσιές και το λάβαρο του συλλόγου. Ακολουθούσαν πολλοί επίσημοι και πιστοί. Παρόντες ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Παν. Ψωμάδης ,η Δήμαρχος και νεοεκλεγείσα δημοτικός σύμβουλος του Δ. Θεσσαλονίκης Πολυξένη Δρίτσα ,αντιδήμαρχοι, δημοτικοί και νομαδχιακοί σύμβουλοι και ο νεοεκλεγείς κερκυραίος Δ. Σύμβουλος του Δ. Θεσσαλονίκης και από τα παλαιότερα μέλη των Φαιάκων, Αντώνης Καρούμπης . Επίσης. χιλιάδες πιστοί είχαν κατακλείσει τους δρόμους που πέρασε η λατανία.
Συγκινητική είναι η προσπάθεια του προϊσταμένου του Ναού π. Αντωνίου να δίνει στις εκδηλώσεις έντονο κερκυραϊκό χρώμα με δαφνόφυλλα ,υφάσματα «Δαμάσκο» στα παράθυρα των σπιτιών και παρλάκι ( Ουρανία) το οποίο κατασκευάστηκε ειδικά και για πρώτη φορά συνόδευε την εικόνα του Αγίου.
Στον πανηγυρικό Εσπερινό που ακολούθησε Χοροστάτησε ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κκ Άνθιμος, ο οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο
αναφερόμενος στο βίο και τα θαύματα του Αγίου και ακόμα μίλησε με θερμά λόγια για τη μεγάλη πίστη των κερκυραίων προς τον Άγιο.
Την Κυριακή ημέρα της εορτής πραγματοποιήθηκε Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία. Παρουσία του Μητροπολίτου καθώς και των λοιπών Αρχών, η οποία μεταδόθηκε απευθείας από την κρατική τηλεόραση Ε.Τ. 3.
Με την παρουσία του Παναγιότατου ,των επισήμων και πλήθος κόσμου, ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα στους χώρους μπροστά από το Ναό, με την φιλαρμονική και το χορευτικό του συλλόγου των Φαιάκων.
Στο πνευματικό κέντρο του Ναού ο Μητροπολίτης παρακάθισε σε δεξίωση και ευλόγησε όλους τους συντελεστές των εκδηλώσεων.
Το βράδυ και στη μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου που διέμενε η φιλαρμονική δόθηκε η επίσημη δεξίωση από την Δήμαρχο Τριανδρίας και τον Προϊστάμενο του Ναού, στην οποία παρακάθισαν ολόκληρη η αποστολή της φιλαρμονικής, πολλοί επίσημοι, εκπρόσωποι της Εκκλησίας ,του Δήμου και του συλλόγου των Φαιάκων και έγινε ανταλλαγή αναμνηστικών .Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της βραδιάς κράτησε η ορχήστρα και η 30μελής παραδοσιακή χορωδία του συλλόγου των Φαιάκων. Το γλέντι άναψε για καλά και οι καλεσμένοι χόρεψαν και τραγούδησαν μέχρι αργά το βράδυ.
Ο αποχαιρετισμός της φιλαρμονικής έγινε την Κυριακή το μεσημέρι στον προαύλιο χώρο μπροστά από την εκκλησία με την παρουσία των εκπροσώπων των διοργανωτών. Συγκίνηση προκάλεσε στα μέλη της φιλαρμονικής όταν μόλις τα δύο πούλμαν ήταν έτοιμα για αποχώρηση για την Κέρκυρα, ο κόσμος χειροκροτούσε συνεχώς και χαιρετούσε κουνώντας μαντίλια και τσουτσουμίδες (κερκυραϊκές παραδοσιακέ μαντίλες) ενώ οι καμπάνες κτυπούσαν συνεχώς χαρμόσυνα.
Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όλους όσους βοήθησαν να τιμηθεί με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια ο Άγιος μας στη Θεσσαλονίκη και ένα μεγάλο μπράβο στους μαέστρους και σε όλους τους συντελεστές της φιλαρμονικής Κορακίανας .
Οι Φαίακες Θεσσαλονίκης
http:/feakes-thessaloniki.blogspot.com
Τηλέφ. 6945274679 feakes2000@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.