Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

ΑΠΟ Γιάννη Καλαϊζόγλου *


ΘΕΜΑ:
ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΕΚΘΕΣΗΣ (ΦΕΣΤΙΒΑΛ) ΚΕΡΚΥΡΑΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ και ΓΕΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
(Η Επιστολή αυτή απευθύνεται προς κάθε αρμόδιο και ενδιαφερόμενο φορέα του νησιού μας).
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος είχα τη χαρά, σαν εκπρόσωπος τον Συλλόγου Κερκυραίων Β Ελλάδος « Οι Φαίακες », να συνοδεύσω μαζί με τον πρόεδρο Θέμη Παγιατάκη το γκρουπ της εκδρομής την οποία έχει καθιερώσει ο σύλλογος με σκοπό να παραβρίσκονται τα μέλη και οι φίλοι του στις εκδηλώσεις της Ενώσεως και να παίρνει μέρος το χορευτικό στην παρέλαση.
Το γκρουπ έφθασε στη Κέρκυρα την παραμονή της γιορτής την 20 Μαΐου με σκοπό να παραβρεθούμε στα εγκαίνια της 2ης Έκθεσης Κερκυραϊκών προϊόντων στην απάνω πλατεία που λόγω καιρού δεν έγιναν. Δώσαμε όμως την ευκαιρία στον κόσμο μας να επισκεφθούν το φεστιβάλ την επομένη 21/5/2010. Έτσι μας δόθηκε και φέτος η ευκαιρία να έλθουμε σε επαφή με παραγωγούς των προϊόντων και να ανταλλάξουμε σκέψεις σχετικά με την έκθεση.
Δεν γνωρίζω τις εντυπώσεις του τοπικού κόσμου αν και ο Κερκυραϊκός τύπος έγραψε θετικά σχόλια . Οι εντυπώσεις του δικού μας γκρουπ ήταν πάρα πολύ θετικές και το ενδιαφέρον μεγάλο. Πολύ θετική ήταν και η περσινή πρωτοβουλία του εμπλουτισμού της έκθεσης, με παράλληλες λαογραφικές εκδηλώσεις , χορούς και τραγούδια. Η επιλογή του χρόνου και του τόπου της έκθεσης πιστεύω ότι είναι καλή. Ο τρόπος που παρουσιάσθηκε και αυτός πολύ καλός Είχε το χρώμα μιας γιορτής ,ενός πανηγυριού ,τα θέλει ο κόσμος αυτά. O σύλλογος πιστεύω ότι θα είναι και του χρόνου εκεί με πολύ κόσμο από τη Β. Ελλάδα ,όπως εξάλλου έγινε και φέτος. Ελπίζουμε ακόμα να δούμε την έκθεση πιο δυνατή ,πιο μεγάλη ,πιο πλούσια
Προτείνω, απευθυνόμενος προς κάθε αρμόδιο φορέα, όπως μελετήσετε και μεριμνήσετε την περίπτωση προώθησης και εκτός Κέρκυρας ενός
Φεστιβάλ Κερκυραϊκών Προϊόντων μαζί με ένα «Φεστιβάλ Κερκυραϊκών Γεύσεων», Παράλληλα να γίνουν , πολιτιστικές και λαογραφικές εκδηλώσεις και με παρουσίαση όλων των προϊόντων που θα μπορούσαν να έχουν σχέση και να επιφέρουν οικονομικά αλλά και άλλα οφέλη προβολής του νησιού μας στον τομέα του πολιτισμού και των παραδόσεων μας. Να γίνει πχ. ένα μεγάλο πανηγύρι. Έτσι γίνεται και από άλλες περιοχές της χώρας μας σε Αθήνα και σε Θεσσαλονίκη και έχει πολύ θετικά αποτελέσματα. Ας γίνει η αρχή από την γειτονιά μας πλέον ,την Θεσσαλονίκη. Το να παρουσιάζουμε τα προϊόντα και ότι άλλο έχει σχέση με την προβολή του νησιού μας μέσα στη Κέρκυρα δεν αρκεί.
Θα πρέπει επίσης να δείξουμε μεγάλο ενδιαφέρον και με μεγάλη προσοχή να μεριμνήσουμε όλοι για την στήριξη και διάσωση προπάντων των παραδοσιακών προϊόντων καθόσον πολλά από αυτά τείνουν προς εξαφάνιση.
H ίδια πρόταση είχε σταλεί και πέρσι σε αρμόδιους φορείς, αλλά δεν υπήρξε ούτε ενδιαφέρον , αλλά ούτε και καμία απάντηση. Εμείς οι απόδημοι θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε για το καλό του νησιού μας γιατί το αγαπάμε και προπάντων το πονάμε.
Καλές είναι οι συμμετοχές μας σε διάφορες εκθέσεις με θέμα την προώθηση του τουρισμού μας, όμως καλό θα ήταν να διευρυνθεί η προώθηση και άλλων Κερκυραϊκών προϊόντων που μπορούν να προβάλλουν το νησί μας. Ένας άλλος ανεκτίμητος λαογραφικός μας θησαυρός και μεγάλος πόλος έλξης, είναι π.χ το «Κερκυραϊκό Ιδιωματικό Γλωσσάρια» Είναι και αυτό ένα μεγάλο κεφάλαιο, όμως για να μη κουράζω θα επανέλθω μία άλλη φορά.
Πιστεύω ότι οι Φαίακες της Θεσσαλονίκης με την συμπαράσταση της Κερκυραϊκής κοινότητας και των πολυπληθών φίλων του νησιού μας, θα είναι κοντά σε κάθε φορέα που θα ζητήσει συνεργασία και βοήθεια.

* Γιάν. Καλαϊτζόγλου :Eιδικός Σύμβουλος στον τομέα πολιτισμού του
Συλλόγου Κερκυραίων Β. Ελλάδος « Οι Φαίακες ».
ΜΕΡΚΟΥΡΙΟΥ 1 ΤΚ 54655 ΤΗΛ.231910 423812 &412384 κιν. 6945274679









a

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.