Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

ΕΤΗΣΙΟΣ ΧΟΡΟΣ- ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΛΑΙΤΖΟΓΛΟΥ








ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΚΕΡΚΥΡΑΙΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ
         ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ – Β. ΕΛΛΑΔΟΣ 
                       « Οι   Φαίακες »
Μερκουρίου 10 Ντεπό-Θεσσαλονίκη Τ.Κ.:  54655
     Τηλ./Φαξ: 2310-423812 – κιν.:6945274679
             e-mail: feakes2000@gmail.com
      http:/feakes-thessaloniki.blogspot.com


                                                     ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ
Προς:  Συντάκτες πολιτιστικών θεμάτων.-

ΑΠΟ ΦΑΙΑΚΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ-  ΒΡΑΒΕΥΣΗ   ΓIAN . ΚΑΛΑΙΤΖΟΓΛΟΥ
   Ο σύλλογος γιορτασε την πρώτη δεκαετία από την ίδρυσής του. Επίσης στην εν λόγω εκδήλωση βραβεύτηκε ένας κερκυραίος του πολιτισμού και της παράδοσης. Πρόκειται για τον Γιάννη Καλαιτζόγλου του οποίου η προσφορά προς το νησί μας επιβραβεύτηκε με πρόταση του προέδρου Θέμη Παγιατάκη σε έκτακτη  συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, το οποίο και  ομόφωνα αποφάσισε να πραγματοποιηθεί η βράβευση με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επισημότητα. Καθώς είναι πολύτιμη η μακρόχρονη προσφορά του στην προβολή του πολιτισμού, των παραδόσεων και της λαογραφίας της Κέρκυρας αλλά και των άλλων Ιόνιων Νησιών.
Προσκλήθηκαν και παρέστησαν εκτός από τα μέλη και οι φίλοι του συλλόγου, πολλοί επίσημοι
και εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων . Την γιορτή πλαισίωσε και λάμπρυνε με την εθελοντική παρουσία της και η κερκυραϊκή ορχήστρα με επικεφαλή τον φίλο του  Γιάννη Καλαιτζόγλου και του συλλόγου ,αρχιμουσικό της φιλαρμονικής Κορακιάνας Σπύρο Μεταλλινό  ,(στο αρμόνιο και το τραγούδι).  Πλαισιωμένος από τους μουσικούς Αλέξη Κούρκουλο (Μπουζούκι-τραγούδι) και  Δημήτρη Αγάθο (Κιθάρα –τραγούδι).
Την τιμητική πλακέτα προς το τιμώμενο πρόσωπο παρέδωσε ο πρόεδρος Θ. Παγιατάκης, πλαισιωμένος από τα μέλη του χορευτικού και της χορωδίας , καθώς και όλα τα μέλη του Δ.Σ. και της ορχήστρας.
Για τον Γ.  Καλαιτζόγλου μίλησε εκ μέρους του συλλόγου η  Έφορος Δημοσίων Σχέσεων  Νατάσσα  Θύμη. Ολόκληρο το κείμενο παραθέτουμε παρακάτω. Στην απάντηση του ο Γ. Καλαιτζόγλου ,πόλυ συγκινημένος, ευχαρίστησε όλους όσους τον βοήθησαν και του συμπαραστάθηκαν στο έργο του και πάνω απ όλα όπως είπε……. «την Κερκυρά μου…που με γέννησε με γαλούχησε και με μεγάλωσε …..» Τις βαθιές συγκινήσεις των στιγμών, διέκοψε η κερκυραϊκή ορχήστρα που έδωσε το έναυσμα για να αρχίσει το μεγάλο γλέντι με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια από την χορευτική ομάδα και την χορωδία του συλλόγου .
Χαιρετιστήρια μηνύματα ευχές και συγχαρητήρια προς τον συλλογο και τη πρωτοβουλία του να βραβευσει το Γ.Καλαιτζόγλου , έστειλαν  οι βουλευτές της Κέρκυρας Νίκος Δένδιας, Άντζελα Γκερέκου,Χ. Χαραλάμπους , ο Περιφερειάρχης Σπ. Σπύρου ,ο Δήμαρχος Κέρκυρας Γιάν. Τρεπεκλής και πολλοί εκπρόσωποι πολιτειακών ,πολιτιστικών και φορέων Τ. Αυτοδιοίκησης από την Κερκυρα και την Θεσσαλονικη .
Το πλήρες κείμενο της προσφώνησης για το τιμώμενο πρόσωπο, έχει ως κάτωθι :
      Aξιότιμοι προσκεκλημένοι, αγαπητά μέλη του Συλλόγου μας, αγαπητοί συμπατριώτες και φίλοι  της Κέρκυρας.
Με την συμπλήρωση  της πρώτης δεκαετίας από την ίδρυση του Συλλόγου μας, αποτελεί για μας η φετινή εορταστική  εκδήλωση μια ιδιαίτερη ημέρα, καθώς έχουμε την τιμή και τη χαρά να τιμήσουμε έναν συμπατριώτη μας  τον οποίο  ολόκληρο το νησί μας σέβεται και αγαπάει, για την μεγάλη του προσφορά στον πολιτισμό του νησιού μας και των Επτανήσων γενικότερα.
Είναι το ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου μας και Ειδικός Σύμβουλος στο Τομέα του Πολιτισμού  κ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΛΑΙΤΖΟΓΛΟΥ.
                                     
      Ο Γιάννης Καλαιτζόγλου γεννήθηκε στον Ποταμό της Κέρκυρας .
 Η φλόγα της σύνδεσής του με τα κερκυραϊκά δρώμενα του πολιτισμού άναψε πολύ νωρίς από όταν σε νεαρή ηλικία έγινε μέλος της χορωδίας του χωριού του και διαφόρων παραδοσιακών ερασιτεχνικών σχημάτων, για να καταλήξει στην αγκαλιά της μεγάλης Ανδρικής Χορωδίας του Ωδείου Κέρκυρας . Ήταν τότε μόλις δεκαεπτά  ετών , ενώ τα άλλα μέλη της χορωδίας ήταν πάνω από 40 ετών. Κατατάχθηκε από τον Δάσκαλό του στην φωνή του βαρύτονου.
     Αυτή η φλόγα τον οδήγησε στη στενή συνεργασία με φορείς και φίλους της Κέρκυρας , έτσι που με δική του μέριμνα, όταν μετακόμισε και εγκαταστάθηκε στην πόλη μας, ιδρύθηκαν για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη δύο  Συγκροτήματα  παραδοσιακών τραγουδιών της Κέρκυρας και των Ιόνιων Νησιών γενικότερα.
     Το ένα στον Κερκυραϊκό Σύλλογο «¨Ο Άγιος Σπυρίδων» , στον οποίο διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και Καλλιτεχνικός Υπεύθυνος, συγκρότημα με ολοκληρωμένη ορχήστρα και πολυφωνικό τριάντα-μελές σχήμα, που αποτέλεσε  την ουσιαστική και αποτελεσματική αναβάθμιση του συλλόγου αυτού. 
     Το άλλο μουσικό σχήμα , έχουμε την τιμή και την χαρά, να έχει ιδρύσει στον   Σύλλογο μας που είναι και  ο αποδέκτης της ανεκτίμητης προσφοράς του. Ιδρύθηκε συγχρόνως με την ίδρυση του συλλόγου μας, αφού ο Γιάννης Καλαιτζόγλου είναι από τα ιδρυτικά μέλη του συλλόγου .
     Επίσης μεγάλη είναι η προσφορά του στην οργάνωση και λειτουργία των παραδοσιακών χορευτικών συγκροτημάτων των δύο ανωτέρω συλλόγων.
     Τα παραπάνω μουσικοχορευτικά-παραδοσιακά  σχήματα είναι τα πρώτα και μοναδικά που ιδρύθηκαν στον Βορειοελλαδικό χώρο.
     Το βιβλίο του « Κέρκυρα μούσα Καλλίφωνος» περιέχει 195  παραδοσιακά τραγούδια της Κέρκυρας και των Ιόνιων Νησιών , δώδεκα (12) δε από αυτά  με δική του μέριμνα, έχουν μελοποιηθεί και  γραφτεί με την χορωδία και την ορχήστρα του συλλόγου μας σε ηλεκτρονική μορφή   (  ΣΙ - ΝΤΙ  ) .
     Πέραν των προσφορών αυτών, έχει φροντίσει  ιδιαίτερα και για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων με κερκυραϊκό χρώμα σε πολλές θεατρικές αίθουσες και υπαίθριους χώρους όλων σχεδόν των Δήμων της Θεσσαλονίκης, καθώς και σε πόλεις της Βορείου Ελλάδος  και σε άλλες πόλεις της πατρίδας μας. Όλες αυτές οι εκδηλώσεις υπολογίζονται μέχρι σήμερα πάνω από 220.
     Παράλληλα με την παρουσία του και τις  παρουσιάσεις σε τηλεοπτικούς, κρατικούς και ιδιωτικούς σταθμούς, σε ραδιοφωνικές εκπομπές, με την συγγραφή άρθρων σε εφημερίδες και περιοδικά , τις ομιλίες του και την ενεργό συμμετοχή του στην λειτουργία περιπτέρων σε διάφορες εκθέσεις, συνεχίζει να προβάλει τον χαρακτήρα του κερκυραϊκού πολιτισμού και των παραδόσεων του νησιού, προσφέροντας έτσι μεγάλο όφελος και στην τουριστική προβολή της Κέρκυρας. 
     Επίσης έχει συμβάλλει μέσω του συλλόγου μας, στην οργάνωση και  πραγματοποίηση εκδηλώσεων αφιερωμένων σε εξέχοντες κερκυραίους όπως στον Νικόλαο Χαλικιόπουλο Μάντζαρο (Συνθέτη του Εθνικού μας Ύμνου) , Σπυρίδωνα-Φιλίσκο Σαμάρα (Συνθέτη του Ύμνου των Ολυμπιακών Αγώνων), καθώς και εκδηλώσεων για απονομή τιμητικών διακρίσεων  σε Φιλαρμονικές  και προσωπικότητες του νησιού - των Φαιάκων με μεγάλη φήμη και κύρος για το  πολύτιμο κοινωνικό, φιλανθρωπικό, πολιτιστικό, καλλιτεχνικό  και επιστημονικό τους έργο. ( Ευτυχία Νανάκου-Πορφύρη (Ψυχολόγος-με μεγάλο φιλανθρωπικό έργο),  Κλειώ Δενάρδου (Ερμηνεύτρια),  Γεράσιμο Λαβράνο (Συνθέτης), Γεώργιο Κάρτερ (Συγγραφέας-Δημοσιογράφος) , Φιλαρμονική Κορακιάνας «ΣΠΥΡΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ»,   Ανδρέας Κατσαρός (παραολυμπιονίκης), καθώς και  φίλων του Νησιού μας και συνεργατών του Συλλόγου μας, όπως ο  Αδάμ  Τουρνάς ( Βετεράνος αθλητής του Στίβου) και ο  Ιερατικώς Προϊστάμενος του Ι.Ν. Αγίου Σπυρίδωνος Τριανδρίας, Πανασιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Αντώνιος Πακαλίδης, επίτιμο μέλος του συλλόγου μας.                         
      Η συνεργασία του Γιάννη Καλαιτζόγλου με το Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών δίνει το στίγμα της προσωπικότητας του .
Οι επαφές του και η συνεργασία του αυτή, με την αποστολή κερκυραϊκών λαογραφικών στοιχείων, ήταν η αφορμή να λάβει έπαινο ο σύλλογός μας από το ανώτατο πνευματικό ίδρυμα της πατρίδας μας, την  Ακαδημία Αθηνών.

      Η ζωή ενός γνήσιου Κορφιάτη δεν μπορεί παρά να παίρνει νόημα μέσα από την παράδοση και τον πολιτισμό της Κέρκυρας.

     Εμείς, οι συνεργάτες του -μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου μας ( ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΠΑΓΙΑΤΑΚΙΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ, ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ Α΄, ΒΑΡΒΑΡΑ ΜΑΥΡΙΔΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ Β΄, ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΑΙΤΖΟΓΛΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ, ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΑΥΓΕΡΙΝΟΥ ΤΑΜΙΑΣ,  ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΘΥΜΗ ΕΦΟΡΟΣ ΔΗΜ. ΣΧΕΣΕΩΝ , ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ ΕΦΟΡΟΣ ΛΕΣΧΗΣ, ΜΑΡΙΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΩΤΗ ΜΕΛΟΣ ΚΑΙ ΝΙΚΗ ΛΑΛΟΥΣΗ ΜΕΛΟΣ) , οι συνεργάτες του στη χορωδία,  τα μέλη του χορευτικού και η ορχήστρα του συλλόγου μας , καθώς και όλα τα μέλη μας,   του ευχόμαστε υγεία , οικογενειακή γαλήνη , δύναμη και κουράγιο για να τον χαίρεται η οικογένεια του που του συμπαρίσταται ενεργά και με ζήλο στο έργο του και να συνεχίσει να προσφέρει στον σύλλογο μας και  στην προβολή του πολιτισμού , της ιστορίας των παραδόσεων και του τουρισμού του νησιού μας της Κέρκυρας και γενικότερα όλων των  Ιόνιων Νησιών.

Παρακαλώ όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου να προσέλθουν.

Στο σημείο αυτό, ευχαριστώ όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για την εμπιστοσύνη και τιμή που μου έκαναν  να εκφωνήσω τον σημερινό λόγο προς τιμή του κ. Γιάννη Καλαιτζόγου, τον οποίο προσκαλώ να προσέλθει για να λάβει την τιμητική πλακέτα από τον κ. Πρόεδρο Θέμι  Παγιατάκη.

Παρακαλώ τον κ. Πρόεδρο να προσέλθει για την απονομή της τιμητικής πλακέτας.





                

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.